Bajpasy

bajpasy_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Gdzie najlepiej wykonać zabieg wszczepienia bajpasów

Tytuł:Gdzie najlepiej wykonać zabieg wszczepienia bajpasów
Autor:Piotrek
20.5.2010, 13:05
Mam problem jestem po zawale, przygotowuje się na zabieg bajpasów, przestudiowałem na ten temat sporo literatury. Mieszkam w woj. Warmińsko-Mazurskim i najlepszą perspektywą wykonania zabiegu jest Olsztyn. Do tej pory nie wahałem się, lecz teraz sam nie wiem. Kolega opowiedział mi, o przypadku jego siostry, która miała duże komplikacje po operacji w Olsztynie. Doradźcie mi proszę gdzie najlepiej wykonać taki zabieg, ile to kosztuje, jak szukać kontaktów.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Kto ma więcej pasków: zebra czy słoń?

bajpasy_ciekawostki

Ciekawostki

Żylaki
Żylaki powstają, gdy zastawki żylne tracą szczelność, odginając się w dół lub do góry. Ich rozszerzenie wywołuje obrzęk tego odcinka żyły. Żylaki pojawiają się najczęściej na łydkach i wyglądają jak sieć poskręcanych, sinych niteczek, miejscami nieco napuchniętych.

Czy wiesz, że...

Prawidłowe ciśnienie tętnicze waha się u osoby dorosłej w granicach od ok. 120 mmHg -ciśnienie „górne” – skurczowe i ok. 80 mmHg – ciśnienie „dolne” – rozkurczowe. Jeżeli wartości pomiarowe są niższe np. ciśnienie skurczowe wynosi poniżej 100 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe mniej niż 60 mmHg, to wówczas mamy do czynienia z niedociśnieniem, nazywanym także hipotonią.

Polecamy

Tętno
Tętno nazywamy inaczej pulsem. Jest to miarowe rozszerzanie się naczyń w układzie krwionośnym. Powstaje zazwyczaj poprzez intensywne zmiany ciśnienia krwi, które są efektem skurczów raz rozkurczów serca. Tętno przebiega w tętnicach w postaci tak zwanych fal, od aorty oraz tętnicy płucnej do tętniczek.

Archiwum

Pyralgina to lek stosowany w leczeniu bólów różnego pochodzenia o dużym nasileniu, jak również gorączki, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w obrębie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Producentem leku Pyralgina jest Polpharma S.A. Jedna tabletka Pyralginy zwiera 500 mg substancji czynnej o nazwie metamizol.