| Tytuł: | Ból po wysiłku po wszczepieniu bajpasów |
| Autor: | Stenia 4.3.2011, 09:12 |
| Witam! Mam 64 lata, w czerwcu 2009 miałam wszczepione bajpasy. Po bajpasach czułam się dobrze. Od jakichś 2 miesięcy, po wykonywaniu codziennych prac, wieczorem, odczuwam bóle klatki piersiowej i kłucie w środku, aż po łopatkę. Nie mogę robić gwałtownych ruchów oraz spać na boku, leżeć i nawet podpierać się leżąc. Zaczęłam nosić kamizelkę, którą nosiłam przez 6 miesięcy po bajpasach. Gdy ją noszę, to nie odczuwam wieczorem bólu. Jak długo można nosić tę kamizelkę? | |
| Autor: | Ekspert 4.3.2011, 14:24 |
| Witam. Dolegliwości, które Pani odczuwa prawdopodobnie nie mają podłoża kardiologicznego. Najprawdopodobniej mają źródło neurologiczne- ortopedyczne. Zabieg bajpasów oraz zmiana trybu życia miały również wpływ na układ kostno-mięśniowy. Najprawdopodobniej powstało zwyrodnienie kręgosłupa piersiowego, które powodują te bóle. Kamizelka pomaga mięśniom dźwigać ciężar klatki piersiowej i likwiduje lub też zmniejsza ból. Musi Pani jednak być świadoma, że tylko ćwiczenie mięśni pomoże je wzmocnić, a kamizelka, choć doraźnie pomaga, odciąża mięśnie, jeszcze bardziej je osłabiając. Nie można nosić kamizelki zbyt długo, ponieważ jej noszenie może przyczynić się do nasilenia bólu. W Pani przypadku wskazana jest rehabilitacja oraz leczenie sanatoryjne. | |
| Autor: | Iza 7.3.2011, 08:47 |
| Kamizelka raczej ma tylko znaczenie psychologiczne. Osoba, która ją nosi może mieć wrażenie, że tylko dzięki temu wszystko się trzyma. Jest to niezwykle korzystne dla producenta tych kamizelek. W wielu miejscach nie proponuje się wogóle takich kamizelek. Zależy to przede wszystkim od lekarza. Z tego powodu może Pani poprostu zdjąć tę kamizelkę i rozpocząć właściwą rehabilitację. Na bóle może Pani stosować zwykłe leki przeciwbólowe. | |
| Autor: | Maria K. 7.3.2011, 14:39 |
| Moim zdaniem powinna Pani chodzić na rehabilitację. Moja mama jest po takiej samej operacji i w razie bólu bierze pyralginę, która szybko jej pomaga. Podejrzewam, że Pani też przyniesie ulgę. Pozdrawiam | |
| Autor: | Renia 8.3.2011, 08:28 |
| Pani problem ma raczej podłoże neurologiczne. Związane może być z osłabieniem mięśni. Z tego powodu potrzebna jest Pani intensywna rehabilitacja. Przydatne mogą być również masaże. | |
| Autor: | Jędrek 8.3.2011, 14:21 |
| Doraźnie pomóc mogą leki przeciwbólowe, zaś na dłuższą metę rehabilitacja. | |

Żylaki
Żylaki powstają, gdy zastawki żylne tracą szczelność, odginając się w dół lub do góry. Ich rozszerzenie wywołuje obrzęk tego odcinka żyły. Żylaki pojawiają się najczęściej na łydkach i wyglądają jak sieć poskręcanych, sinych niteczek, miejscami nieco napuchniętych.
Prawidłowe ciśnienie tętnicze waha się u osoby dorosłej w granicach od ok. 120 mmHg -ciśnienie „górne” – skurczowe i ok. 80 mmHg – ciśnienie „dolne” – rozkurczowe. Jeżeli wartości pomiarowe są niższe np. ciśnienie skurczowe wynosi poniżej 100 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe mniej niż 60 mmHg, to wówczas mamy do czynienia z niedociśnieniem, nazywanym także hipotonią.
Tętno
Tętno nazywamy inaczej pulsem. Jest to miarowe rozszerzanie się naczyń w układzie krwionośnym. Powstaje zazwyczaj poprzez intensywne zmiany ciśnienia krwi, które są efektem skurczów raz rozkurczów serca. Tętno przebiega w tętnicach w postaci tak zwanych fal, od aorty oraz tętnicy płucnej do tętniczek.