Bajpasy

bajpasy_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Cześć jestem po wizycie u kardiologa, dowiedziałem się, że powinienem przejść operację polegającą na wszczepieniu bajpasów, a tak się składa, że nie posiadam wystarczającej wiedzy w tym...(więcej)
  • Mam problem jestem po zawale, przygotowuje się na zabieg bajpasów, przestudiowałem na ten temat sporo literatury. Mieszkam w woj. Warmińsko-Mazurskim i najlepszą perspektywą wykonania zabiegu j...(więcej)
  • Minęło już 11 miesięcy od operacji, a ja wciąż nie mogę dojść w 100% do siebie. Odczuwam jeszcze skutki tamtego zabiegu, ale droga Izo ten zabieg uratował mi życie i myślę, że twojemu dz...(więcej)
  • Doraźnie pomóc mogą leki przeciwbólowe, zaś na dłuższą metę rehabilitacja....(więcej)
  • Mój teść własnie jest po zabiegu wszczepienia bajpasów, jak na razie narzeka na ból. Jak długo będzie trwała jego rehabilitacja i czy z bajpasami można normalnie funkcjonować?...(więcej)
  • Mój tata ma postępującą miażdżycę, ale również choruje na cukrzycę. Lekarze mówią, że przy takiej miażdżycy ratunkiem będą dla ojca bajpasy. Ale czy nie będzie to zbyt ryzykowna oper...(więcej)
  • W lipcy miałam operację: wszczepiane bajpasy. Po około 5 tygodniach otworzyła mi się rana pooperacyjna. Praktycznie od początku września jeżdzę co drugi dzień do poradni kardiochirurgicznej ...(więcej)

Forum -> cukrzyca przy bajpasach

Tytuł:cukrzyca przy bajpasach
Autor:Klaudia
14.9.2011, 15:51
Mój tata ma postępującą miażdżycę, ale również choruje na cukrzycę. Lekarze mówią, że przy takiej miażdżycy ratunkiem będą dla ojca bajpasy. Ale czy nie będzie to zbyt ryzykowna operacja przy cukrzycy? Proszę o odpowiedzi.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

bajpasy_ciekawostki

Ciekawostki

Żylaki
Żylaki powstają, gdy zastawki żylne tracą szczelność, odginając się w dół lub do góry. Ich rozszerzenie wywołuje obrzęk tego odcinka żyły. Żylaki pojawiają się najczęściej na łydkach i wyglądają jak sieć poskręcanych, sinych niteczek, miejscami nieco napuchniętych.

Czy wiesz, że...

Prawidłowe ciśnienie tętnicze waha się u osoby dorosłej w granicach od ok. 120 mmHg -ciśnienie „górne” – skurczowe i ok. 80 mmHg – ciśnienie „dolne” – rozkurczowe. Jeżeli wartości pomiarowe są niższe np. ciśnienie skurczowe wynosi poniżej 100 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe mniej niż 60 mmHg, to wówczas mamy do czynienia z niedociśnieniem, nazywanym także hipotonią.

Polecamy

Tętno
Tętno nazywamy inaczej pulsem. Jest to miarowe rozszerzanie się naczyń w układzie krwionośnym. Powstaje zazwyczaj poprzez intensywne zmiany ciśnienia krwi, które są efektem skurczów raz rozkurczów serca. Tętno przebiega w tętnicach w postaci tak zwanych fal, od aorty oraz tętnicy płucnej do tętniczek.

Pyralgina to lek stosowany w leczeniu bólów różnego pochodzenia o dużym nasileniu, jak również gorączki, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w obrębie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Producentem leku Pyralgina jest Polpharma S.A. Jedna tabletka Pyralginy zwiera 500 mg substancji czynnej o nazwie metamizol.