Bajpasy

bajpasy_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • Cześć jestem po wizycie u kardiologa, dowiedziałem się, że powinienem przejść operację polegającą na wszczepieniu bajpasów, a tak się składa, że nie posiadam wystarczającej wiedzy w tym...(więcej)
  • Mam problem jestem po zawale, przygotowuje się na zabieg bajpasów, przestudiowałem na ten temat sporo literatury. Mieszkam w woj. Warmińsko-Mazurskim i najlepszą perspektywą wykonania zabiegu j...(więcej)
  • Minęło już 11 miesięcy od operacji, a ja wciąż nie mogę dojść w 100% do siebie. Odczuwam jeszcze skutki tamtego zabiegu, ale droga Izo ten zabieg uratował mi życie i myślę, że twojemu dz...(więcej)
  • Doraźnie pomóc mogą leki przeciwbólowe, zaś na dłuższą metę rehabilitacja....(więcej)
  • Mój teść własnie jest po zabiegu wszczepienia bajpasów, jak na razie narzeka na ból. Jak długo będzie trwała jego rehabilitacja i czy z bajpasami można normalnie funkcjonować?...(więcej)
  • Mój tata ma postępującą miażdżycę, ale również choruje na cukrzycę. Lekarze mówią, że przy takiej miażdżycy ratunkiem będą dla ojca bajpasy. Ale czy nie będzie to zbyt ryzykowna oper...(więcej)
  • W lipcy miałam operację: wszczepiane bajpasy. Po około 5 tygodniach otworzyła mi się rana pooperacyjna. Praktycznie od początku września jeżdzę co drugi dzień do poradni kardiochirurgicznej ...(więcej)

Forum -> Otwarta rana po bajpasach

Tytuł:Otwarta rana po bajpasach
Autor:Anna
3.1.2012, 23:50
W lipcy miałam operację: wszczepiane bajpasy. Po około 5 tygodniach otworzyła mi się rana pooperacyjna. Praktycznie od początku września jeżdzę co drugi dzień do poradni kardiochirurgicznej na zmiany opatrunków. Nasjpierw miłam opatrunki z jonami srebra, teraz granuflex. Nie wspomnę ile te opatrunki kosztują. Po ostrum nacisku dowiedziałam się, że mam gronkowca złocistego. W międzyczasie miałam wymazy z rani i antybiogram. Dostałam masę antybiotyków, a rana się nie nie chce zamknąć. W grudniu czy scili mi ranę i ponownie zaszyli, jednak przy zdjęciu szwów rozcieli mnie ponownie. Siadam psychicznie. Co reobić?

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Kto ma więcej pasków: zebra czy słoń?

bajpasy_ciekawostki

Ciekawostki

Żylaki
Żylaki powstają, gdy zastawki żylne tracą szczelność, odginając się w dół lub do góry. Ich rozszerzenie wywołuje obrzęk tego odcinka żyły. Żylaki pojawiają się najczęściej na łydkach i wyglądają jak sieć poskręcanych, sinych niteczek, miejscami nieco napuchniętych.

Czy wiesz, że...

Prawidłowe ciśnienie tętnicze waha się u osoby dorosłej w granicach od ok. 120 mmHg -ciśnienie „górne” – skurczowe i ok. 80 mmHg – ciśnienie „dolne” – rozkurczowe. Jeżeli wartości pomiarowe są niższe np. ciśnienie skurczowe wynosi poniżej 100 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe mniej niż 60 mmHg, to wówczas mamy do czynienia z niedociśnieniem, nazywanym także hipotonią.

Polecamy

Tętno
Tętno nazywamy inaczej pulsem. Jest to miarowe rozszerzanie się naczyń w układzie krwionośnym. Powstaje zazwyczaj poprzez intensywne zmiany ciśnienia krwi, które są efektem skurczów raz rozkurczów serca. Tętno przebiega w tętnicach w postaci tak zwanych fal, od aorty oraz tętnicy płucnej do tętniczek.

Pyralgina to lek stosowany w leczeniu bólów różnego pochodzenia o dużym nasileniu, jak również gorączki, gdy zastosowanie innych środków jest przeciwwskazane lub nieskuteczne. Mechanizm jej działania polega na hamowaniu aktywności enzymu - cyklooksygenazy w obrębie ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Producentem leku Pyralgina jest Polpharma S.A. Jedna tabletka Pyralginy zwiera 500 mg substancji czynnej o nazwie metamizol.